Breaking News
recent

“Παράνομη” κρίθηκε η ενίσχυση 5,5 εκατ. στην ΕΑΣ Ξάνθης

-Συνολικά η Ε.Ε. ζητά από το κράτος να ανακτήσει το ποσό των 150 εκατ. ευρώ από τις ΕΑΣ της χώρας
-Τα χρήματα δόθηκαν με τη μορφή άτοκων δανείων το 2008 και κρίθηκαν ως “παράνομες ενισχύσεις”

Μαύρα είναι τα μαντάτα τόσο για την ΕΑΣ Ξάνθης όσο και για όλες τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας που το 2008, επί Υπουργείας Αλέξανδρου Κοντού, έλαβαν συνολικά το ποσό των 150 εκατ. ευρώ με τη μορφή άτοκων δανείων, χρήματα ωστόσο τα οποία κρίθηκαν από την Ε.Ε. ως “παράνομες ενισχύσεις” και πλέον καλούνται να τα επιστρέψουν. 

Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση που απασχολεί τη χώρα τα τελευταία 2,5 περίπου χρόνια όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε πως τα χρήματα δεν έπρεπε να καταβληθούν, με τη μορφή και τον τρόπο που καταβλήθηκαν, στις ΕΑΣ που συγκέντρωναν δημητριακά της χώρας και ζητήθηκε από το κράτος να τα ανακτήσει πίσω. 

Από την πλευρά της η Ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε αίτηση αναίρεσης, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από το δικαστήριο της Ε.Ε ενώ η χώρα πλέον καλείται πέραν των παραπάνω να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα. Όπως είχε γίνει γνωστό, την επίμαχη περίοδο η ΕΑΣ της Ξάνθης έλαβε το ποσό των 5,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, από το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της, το 2012, έχει επιστραφεί ένα μικρό μέρος. 

Το ιστορικό της καταβολής 
Το δάνειο χορηγήθηκε το 2008 προκειμένου οι συνεταιριστικές οργανώσεις να δώσουν προκαταβολές στους καλλιεργητές μέλη τους, που παρέδωσαν το προϊόν τους σε αυτές για να το πουλήσουν. Επρόκειτο να εξοφληθεί σε εννέα μήνες, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2009. Όμως παραμονές βουλευτικών εκλογών, στις 22 Σεπτεμβρίου 2009, ο υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης παρέτεινε για ακόμη ένα έτος την αποπληρωμή ύστερα από αίτημα της ΠΑΣΕΓΕΣ, σύμφωνα με τον Αγρότυπο. 

Πριν ακόμη από τη λήξη της νέας διορίας (Σεπτέμβριος του 2010), οι συνεταιριστικές ενώσεις ξεκίνησαν διαβουλεύσεις για νέα παράταση του δανείου, επταετούς τουλάχιστον διάρκειας. Τελικά ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, προχώρησε σε ρύθμιση με την οποία οι ΕΑΣ καλούνταν να μετατρέψουν τα δάνειά τους σε πενταετή με εξόφληση μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2015.

H Κομισιόν υποστηρίζει ότι «το 2008 οι Έλληνες γεωργοί έσπειραν επιπλέον 60 χιλιάδες εκτάρια (600 χιλιάδες στρέμματα) αραβοσίτου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σημαντική υπερπαραγωγή αραβοσίτου και, κατά συνέπεια, πτώση των τιμών. Το ίδιο συνέβη και με το σιτάρι. Λόγω αυτού του γεγονότος και της οικονομικής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει τους παραγωγούς». 

Το έγγραφο του δικαστηρίου αναφέρει τα εξής: 
Στις 25 Ιανουαρίου 2012 η Επιτροπή εξέδωσε την απόφαση 2012/320/ΕΕ, σύμφωνα με την οποία το μέτρο υπέρ των παραγωγών δημητριακών και των ΕΑΣ που συγκέντρωναν δημητριακά, αποτελούσε κρατική ενίσχυση και δεν ήταν συμβατή με την εσωτερική αγορά. Η Ελλάδα όφειλε να ανακτήσει από τους δικαιούχους την ασυμβίβαστη ενίσχυση εντός τεσσάρων μηνών από την έκδοση της αποφάσεως. 

Το 2012, η Ελλάδα άσκησε προσφυγή στο Γενικό Δικαστήριο, με αίτημα την ακύρωση της αποφάσεως της Επιτροπής. Με απόφαση της 9ης Απριλίου 2014 το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή στο σύνολό της. 

Το 2014 η Ελλάδα ζήτησε από το Δικαστήριο να αναιρέσει την ανωτέρω απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου. Όμως το Δικαστήριο, με απόφαση που εξέδωσε στις 5 Φεβρουαρίου 2015, απέρριψε την αίτηση αναιρέσεως της Ελλάδας, η οποία πρέπει να ανακτήσει την παράνομη ενίσχυση. 
On Air Media Group

On Air Media Group

Από το Blogger.